Ediția a XV-a: Muzică franceză pentru un prieten
26 iunie - 5 iulie 2025
Ploiești, Sinaia, Ploiești, Urlați
Interpretează: pianiștii Anamaria Biaciu-Popa (RO) și Otto Probst (AT), alături de Cvartetul de coarde „Țintea”: Mircea Lazăr, vioara I, Olga Berar, vioara a II-a, Tamara Dica, violă, Eugen-Bogdan Popa, violoncel.
CONCERTE
Joi 26 iunie ora 12: Grădina fermecată - Concert de muzică franceză pentru pian I
Interpretează Anamaria Biaciu-Popa (RO) și Otto Probst (AT)
Muzeul Memorial "Paul Constantinescu", Ploiești, str. Nicolae Bălcescu nr. 15
Sâmbătă 28 iunie ora 13: Jocuri în aer liber - Concert de muzică franceză pentru pian II
Interpretează Anamaria Biaciu-Popa (RO) și Otto Probst (AT)
Casa memorială "George Enescu", Sinaia, str. Yehudi Menuhin nr. 2, Cartier Cumpătu
Joi 3 iulie ora 17: Cvartete la muzeu - Concert de muzică de cameră
Interpretează Cvartetul „Țintea", Anamaria Biaciu-Popa, pian
Muzeul Județean de Artă Prahova "Ion Ionescu-Quintus"
Ploiești, Bulevardul Independenței nr. 1
Sâmbătă 5 iulie ora 13: Cvartete la conac - Concert de muzică de cameră
Interpretează Cvartetul „Țintea"
Muzeul "Conacul Bellu", Urlați, str. Orzoaia de Sus nr.2
Ediția a XV-a desenează un arc peste aproape trei secole începând cu muzică de François Couperin și încheind cu pagini semnate de Olivier Messiaen și Henri Dutilleux. Lucrări care ne sunt aproape de la vârste fragede stau alături de piese înca neauzite. Suntem invitați să descoperim o lume unică, în care spiritul rațional coexistă în mod fericit cu intuiția culorilor, a nuanțelor, în care acorduri temeinic construite alternează cu cântecul păsărilor și în care, încă de la începutul secolului XX, granițele dintre armonie și timbru încep să se estompeze.
Spațiul generos al muzicii franceze găzduiește o ediție plină de culoare și parfum, ediție dedicată amintirii prietenilor plecați dintre noi.
...continuare
Programele primelor două concerte sunt dedicate pianului, prezent în varianta solo, la patru mâini sau două piane. Literatura dedicată acestui instrument are o lungă tradiție în Franța. Paginile alese, care încearcă să puncteze câteva din momentele ei importante, sunt încredințate Anamariei Biaciu-Popa (România) și lui Otto Probst (Austria), pianiști cu o bogată experiență atât solistică, precum și camerală.
Primul autor în ordine cronologică este François Couperin (1668-1733), cel pe care Alfred Cortot îl numea pars pro toto al muzicii franceze pentru instrumentele cu claviatură. Cele două piese scurte incluse în program fac parte din lucrarea lui majoră, Pièces de Clavecin.
Perioada Fin de siècle și apoi deceniile de început ale secolului XX sunt reprezentate de patru compozitori, cu lucrări cunoscute, cum sunt Suita Dolly de Gabriel Fauré (1845-1924), Six Gnossiennes de Erik Satie (1866-1925), Pavane pour une infante défunte și Ma mère l'Oye de Maurice Ravel (1875-1937), precum și o pagină mai puțin cunoscută: Jeux de plein air pentru două piane de compozitoarea Germaine Tailleferre (1892-1983).
Cea de a doua jumătate a secolului XX întregește programul prin câteva piese inedite inspirate de cântecul păsărilor. Este vorba, în primul rând, despre binecunoscutele, dar puțin cântatele Petites esquisses d'oiseaux, din care ne sunt oferite trei piese, și L'Alouette lulu din Catalogue d'oiseaux de Olivier Messiaen (1908-1992). Pe lângă ele, nu mai puțin interesanta Blackbird de Henry Dutilleux (1916-2013) completează tabloul viu, inovativ al călătoriei prin muzica franceză.
În centrul ultimelor două concerte stau două lucrări de referință din literatura pentru cvartet de coarde: prima, mai puțin cunoscută, aparținând lui Georges Onslow (1784-1853), cea de a doua, de Claude Debussy (1862-1918), aflată în repertoriul multor ansambluri. Deși mult diferite ca limbaj, ambele continuă formal linia beethoveniană, fiind alcătuite din patru părți, cu prima și ultima mișcare rapide, pline de viață. Pe lângă acestea, un aranjament inedit pentru cvartet de coarde a două scurte momente din opera lui Jean-Philippe Rameau (1683-1764) Castor și Pollux conferă concertelor parfumul deosebit al îngemănării epocilor.
restrânge