Compozitori
  • COMPOZITORI


    George Balint

    Născut în anul 1961, George Balint a absolvit secția de compoziție a Conservatorului din București (1986) la clasa prof. Ștefan Niculescu, specializându-se apoi în dirijat de orchestră cu Iosif Conta, Constantin Bugeanu și Cristian Brâncuși (Master în anul 2001). A susținut teza de doctorat cu titlul "Perspective de interpretare teoretică a actului muzical" în anul 2003. În prezent este dirijor la Teatrul Național de Operetă "Ion Dacian" din București. În afara unor premii de compoziție la concursuri naționale și internaționale, George Balint a fost distins în mai multe rânduri cu Premiul UCMR (2002, 2005, 2007, 2008 și 2011) și cu premiul "George Enescu" al Academiei Române (2002).
    mai mult

    Stefano Bonilauri

    Stefano Bonilauri s-a născut la Reggio Emilia (Italia) în anul 1964. A studiat pianul, muzica corală și compoziția. A câștigat numeroase premii internaționale de compoziție. A beneficiat de comenzi de compoziție din partea unor formații de muzică contemporană și din partea statului francez. Muzica sa este publicată de editurile Suvini e Zerboni, Berbenm, La Plac'art, Hauspoz și interpretată de ansambluri ca Aleph, Nomos, Musica realtà, în cadrul festivalurilor internaționale GAMO, NUeve Sincronie, Musicanova, ISCM Manchester. Stefano Bonilauri predă teorie muzicală și compoziție la Conservatorul Reggio Emilia - Castelnovo Monti.
    mai mult

    Nicolae Brânduș

    Compozitor și pianist, redactor la revista Muzica, profesor la catedra de muzică de cameră (1969-1981 și 1992-2005) și conducător de doctorat din 1998 în cadrul UNMB, membru al CE al SIMC (1991-1993), președinte al SNR al SIMC (1994-2002), autor a numeroase articole, studii, eseuri, Nicolae Brânduș (născut în anul 1935) acoperă prin creația sa toate genurile - de la cel cameral până la operă sau teatru instrumental. Compozitorul este prezent cu lucrările sale ca profesor invitat în toate centrele importante din Europa, Asia și America.
    mai mult

    Christoph Breidler

    Nach dem Beginn des Studiums der Komposition bei Michael Jarrell an der Universität für Musik und darstellende Kunst in Wien, erweiterte Christoph Breidler (geboren 1986) sein Spektrum kontinuierlich, zunächst um Studien der elektroakustischen Komposition und des Orchesterdirigierens, später um Konzertfach Cembalo, Chordirigieren und Korrepetition. Seine Studien an der UMDW schloss er 2012 als Magister artium ab. Am Shanghai Conservatory of Music vertiefte Breidler bei Zhu Shi-Rui sein Studium der Komposition mit dem Schwerpunkt auf chinesischer Musik. Für seine Kompositionen wurde Breidler mit dem Theodor-Körner-Preis und dem Preis für junge Komponisten des Internationalen Musikfestivals Heidelberger Frühling ausgezeichnet. Seit der Spielzeit 2011 / 2012 ist Christoph Breidler am Theater Aachen als Solorepetitor und Dirigent engagiert.
    mai mult

    Jean-Pascal Chaigne

    Jean-Pascal Chaigne (n.1977) predă compoziția la Conservatoire à Rayonnement Régional d'Annecy. Un loc aparte în creația sa îl ocupă muzica cu text. Absolvent al CNSM Paris la clasa lui Emmanuel Nunes și Stefano Gervasoni și deținător a mai multor distincții la importante concursuri internaționale, Jean-Pascal Chaigne este prezent prin lucrările sale în repertoriul unor ansambluri de referință ale scenei muzicii franceze. Compozitorul duce deopotrivă o activitate de cercetător, fiind autorul a mai multor articole de muzicologie.
    mai mult

    Cătălin Crețu

    Cătălin Crețu a obținut titlul de inginer în profilul electromecanic al UTPetroșani (1995), absolvind apoi facultatea de compoziție din cadrul UNMB la clasa prof. Adrian Iogulescu și prof. Dan Dediu. A urmat cursurile de master în compoziție și management cultural (2002) și compoziție multimedia (2008), ambele la Hochschule für Musik und Theater Hamburg. În anul 2008 a obținut titlul de doctor în muzică la UNMB sub îndrumarea prof. Octavian Nemescu. În anul 2012 a încheiat școala postdoctorală MIDAS. Din anul 2008 este cercetător științific la Centrul de Muzică electroacustică și Multimedia al UNMB.
    mai mult

    Dan Dediu

    Născut la Brăila în anul 1967, autor al unei creații ce conține mai multe opere, precum și lucrări simfonice, camerale și vocale, compozitorul Dan Dediu este un nume cunoscut al vieții muzicale naționale și internaționale. Experiența sa profesională se împletește cu activitatea managerială, Dan Dediu aflându=se în patru rânduri (199, 2001, 2007, 2008) la conducerea celui mai important festival de muzică contemporană din România - SIMN - și organizând deopotrivă două ediții ale Festivalului Profil (2004, 2006). Profesor de compoziție la UNMB, Dan Dediu este, începând cu anul 2008, rectorul acestei instituții.
    mai mult

    Adina Dumitrescu

    Absolventă a clasei de compoziție a profesorului Dan Dediu, Adina Dumitrescu (1964) locuiește din anul 2003 la Tampere, Finlanda, unde își desfășoară activitatea de compozitor și profesor de pian. Opusurile sale instrumentale sau vocal-instrumentale sunt prezente în repertoriul unor nume importante ale scenei internaționale, printre care se numără Mikko Raasakka, Eva Alkula, Adriana Cioabă, Elisa Kerola, Daniel Kientzy, Emil Vișinescu, Alberto Portugheis, Denitsa Laffchieva, ansamblurile Aleph, Clarino, London Schubert Players, Courage. Adina Dumitrescu a fost distinsă pentru creația sa cu premii și burse de compoziție, dintre care amintim Bursa de creație a Centrului de Artă din Finlanda (2008, 2010, 2012 și 2013), Bursa de creație a orașului Tampere (2009 și 2013), Premiul Proiectului "Invitation to Composers" oferit de London Schubert Players (2009), Premiul Forumului Aleph (2004), Premiul al III-lea la Concursul de compoziție al Societății Române de Radio (1998), Premiul I la Concursul de compoziție "Mihail Jora" (1994).
    mai mult

    Sebastian Dumitrescu

    Sebastian Dumitrescu (1989) locuiește în Finlanda din anul 2003. Din anul 2007 studiază compoziția la Academia Sibelius din Helsinki cu Tapio Nevanlinna și Juhani Nuorvala. A beneficiat de o bursă Erasmus la UMDWien, specializându-se în domeniul compoziției elctroacustice la clasa prof. Karlheinz Essl. În lucrările sale se observă preocuparea pentru jazz, muzică microtonală și muzică electronică. În luna august 2013, festivalul Ung Nordisk Musik, Oslo a prezentat lucrarea sa "Formalhaut" pentru orchestră mică. Este membru activ al asociației tinerilor compozitori Korvat Auki din Finlanda.
    mai mult

    Dieter Kaufmann

    Dieter Kaufmann este născut în anul 1941 la Viena. Printre profesorii săi de compoziție se numără Karl Schiske, Olivier Messiaen și Pierre Schaeffer. Dieter Kaufmann este considerat un deschizător de drumuri în domeniul muzicii electroacustice din Austria, activând ani la rând ca șef al catedrei de compoziție - muzică electronică a UMDW. Alături de actrița Gunda König a pus bazele studioului experimental "K und K" cu care a realizat producții de teatru și multimedia, dar și emisiunea care a rămas un punct de referință în istoria recentă a radiofoniei: "Was soll der Klang in meiner Hand".
    mai mult

    Sorin Lerescu

    Sorin Lerescu a studiat compoziția la UNMB cu Tiberiu Olah și Anatol Vieru. A efectuat apoi studii postuniversitare cu Ton de Leeuw, Brian Ferneyhough și Morton Feldman. Între anii 2003 - 2013 a fost președintele secțiunii naționale române a SIMC. În această calitate a condus edițiile 2005 - 2012 ale Festivalului Internațional "Meridian, Zilele SNR - SIMC" - București, a fost director artistic al Festivalului SIMN, București, ediția a 14-a (2004) și codirector artistic al ediției a 19-a (2009).
    mai mult

    Vlad Maistorovici

    Violonistul și compozitorul Vlad Maistorovici este prezent pe scena internațională ca solist și ca muzician de cameră, repertoriul său variind de la clasic la modern. Compozițiile sale sunt interpretate de artiști și orchestre de talie mondială. Este unul dintre membrii fondatori ai cvartetului "Mercury", un ansamblu dinamic a cărui activitate constă în proiecte inovative variate.
    Născut în Ploiești, România, în anul 1985, Vlad Maistorovici a studiat vioara și pianul la Școala de Artă "Carmen Sylva". La vârsta de 16 ani a câștigat o bursă completă la Școala "Yehudi Menuhin" din Marea Britanie. Apoi a studiat vioara și compoziția la Royal College of Music London iar, mai târziu, a obținut o bursă pentru Masterat la Conservatorul din Lausanne.
    mai mult

    Mihai Măniceanu

    Născut în 1976, pianistul și compozitorul Mihai Măniceanu studiază pianul în cadrul UNMB la clasa prof. Viniciu Moroianu. Beneficiind şi de aportul pedagogic al prof. Maria Fotino, Sandu Sandrin şi Inna Oncescu, primeşte o bursă Erasmus la Hochschule fur Musik und Theater ”Felix Mendelssohn Bartholdy” din Leipzig (2003-2004). În 2005 absolvă secţia de compoziţie a UNMB, urmând apoi masteratul sub îndrumarea prof. Steluţa Radu (secţia de pian). Activitatea sa pianistică este jalonată de numeroase premii. Mihai Măniceanu susține recitaluri în ţară şi în străinătate. Lucrările sale sunt interpretate atât de către ansamblul ”Profil”, cât şi de ansamblurile UNMB şi ale Conservatorului din Leipzig.
    mai mult

    Christian Alexandru Petrescu

    Compozitorul Christian Alexandru Petrescu este cadru didactic la UNMB. A studiat compoziția la Conservatorul bucureștean. Experiențe colaterale - dirijatul și experimentul vocal - i-au adus un plus de cunoaștere a domeniului sonor. A obținut mai multe premii de compoziție în țară și în străinătate. Creația sa este dominată de lucrări vocale - solo, sau pentru ansamblu, dintre care amintim: "Noapte de mai", "Madrigale" pe versuri de Giuseppe Ungaretti și George Bacovia și "Requiem" pentru soliști, cor și orchestră.
    mai mult

    Adrian Pop

    Adrian Pop was born in 1951 in Cluj. After aquiering a solid basic knowledge in music from his father, Dorin Pop, outstading personality of the Romanian musical life as an eminent professor and choir conductor, he studied composition at the “Gh. Dima” Music Academy in Cluj between 1970 and 1976, with professors Sigismund Toduţă and Cornel Ţăranu. A very promising talent, Adrian Pop won his first composition awards while still studying: the “Dinu Lipatti” Prize and the National Award of the Art Institutes (1974). A series of further distinctions followed, marking the progress of his career as a composer: the Romanian Composers’ Union Prize (1978, 1981, 1989, 2011), the “George Enescu” Prize of the Romanian Academy (Bucharest, 1996), prizes at the international composition contests in Tours and Arezzo (1979), Roodepoort/South Africa (1983), Trento (1983, 1985, 1987), Spittal/Austria (1986), Gran Canaria/Spain (2003). A long term association bound him with the prestigious “Transilvania” State Philharmonic of Cluj, as an artistic advisor (1983 – 2004) and general director (1991 – 1995). Between 2008 and 2012 he has been Rector of the « Gheorghe Dima » Music Academy, where he is currently teaching composition. An outstading personality of the Romanian musical life, Adrian Pop is the recipient of the Cultural Merit Ordre extended by the President of Romania (2008) and of the « Ordre des Arts et des Lettres » conceded by the French Ministry of Culture (2012).
    mai mult

    Dana Cristina Probst

    Dana Cristina Probst s-a născut în anul 1961 la București. Din anul 1994 locuiește la Viena. A studiat compoziția cu Anatol Vieru la UNMB (1980-1984), iar mai târziu cu Michael Jarrell la UMDWien (1994-1995). Pentru activitatea și creația sa a fost distinsă cu premiul al II-lea la Concursul Internațional de Compoziție Aperto - București, 1999, Bursa ÖAD - Viena, 1993-1994, și cu bursele de lucru ale Ministerului pentru Învățământ, Artă și Cultură din Austria - 2012, 2013. Dana Cristina Probst este solicitată prin comenzi de compoziție de ansambluri și interpreți de valoare ca NÖ Tonküslterorchester, ansamblurile Reconsil, Phace, Wiener Collage, Trio Contraste, flautista Sylvie Lacroix, pianista Kaori Nishii.
    mai mult

    Adina Sibianu

    Adina Sibianu a studiat compoziția la UNMB cu prof. Dan Dediu (2000-2005). Au urmat cursurile postuniversitare cu acad. prof. Ștefan Niculescu, o bursă de studii la Universitatea Carl von Ossietzky - Oldenburg, Germania, și studiile doctorale, încheiate tot sub îndrumarea prof. Dan Dediu. Dintre lucrările sale mai importante amintim: "Miroirs" pentru două piane (2007), "Str(e)ich" pentru șapte instrumentiști (2008) și "Air" pentru orchestră de cameră (2009).
    mai mult

    Nicolae Teodoreanu

    Născut la București în anul 1962, compozitorul Nicoale Teodoreanu lucrează ca etnomuzicolog la Institutul de etnografie și folclor "Constantin Brăiloiu" și este profesor asociat la UNMB. A beneficiat de burse de creație și cercetare în Germania, Austria și Rommânia. Este autorul a mai multor lucrări în genurile vocal, cameral, simfonic, electronic și de operă, lucrări ale căror înregistrări au aparut sub forma de CD în Austria, Germania, România și Franța. Nicolae Teodoreanu a fost distins în anul 2006 cu premiul "George Enescu" al Academiei Române, iar în anul 2011 cu premiul UCMR.
    mai mult

    Ulpiu Vlad

    Cercetător în folclorul muzical la Conservatorul din Bucureşti (1971-1977) şi la Institutul de Cercetări Etnologice şi Dialectologice din Bucureşti (1977-1980), redactor (1980-1984) şi director (1984-1992) la Editura Muzicală a UCMR, director la Direcţia Muzicii din Ministerul Culturii (1992-1993), conferenţiar (1993-1996) şi profesor (din 1996) la UNMB, compozitorul Ulpiu Vlad îndeplinește funcția de vicepreşedinte al UCMR din anul 2006. Pentru vasta sa creație care acoperă toate genurile, el a fost distins cu Premiul "George Enescu" al Academiei Române (1985), Premiul UCMR (1991, 1995, 2000, 2003) şi cu Ordinul "Meritul cultural" în grad de ofiţer (2004).
    mai mult

    Drew Wilson

    Născut la Devon în anul 1960, compozitorul și scriitorul Drew Wilson a studiat literatura engleză la Cambridge și a obținut doctoratul în compoziție la Royal College of Music. Lucrările sale sunt interpretate de renumite ansambluri precum "New Perspectives Ensemble", "London Sinfonietta", "Composers' Ensemble", și figurează în programele festivalurilor de la Hoxton, Cheltenham și La Linea (South Bank) Festivals, bucurându-se de concursul unor dăruiți soliști, dintre care îi amintim pe violoniștii Matthew Jones, Ken Aiso și Thomas Gould și pe pianistul Danny Driver.Două dintre lucrările sale de referință - "Nocturne with Cloudscape" și "Concerto for 12 - Plus fort que le Destin" - au fost înregistrate și au apărut la Casa de discuri Nimbus Records.
    mai mult